Wednesday, March 17, 2010

Kota Johor Lama - Imbasan kembali

Cerita mengenai Kota Johor Lama ini adalah sebagai sedikit tambahan kepada lawatan dan penulisan mengenai Kota Johor Lama yang amat menarik dan penuh dengan gambar gambar yang cantik oleh Saudara Perpatih Tulus seperti diblognya dialamat berikut : http://perpatihtulus.blogspot.com/2010/03/kota-johor-lama-4.html

Apa yang hendak aku tekankan disini adalah berkaitan dengan keluasan keseluruhan kawasan Kota tersebut. Yang sebenarnya kawasan kota tersebut adalah sangat besar, ada pendapat yang menyatakan antara 500 meter hingga 1 kilometer dan kemungkinan besar lagi. Bekas kota yang boleh dilihat sekarang adalah hanya tempat kota utama keseluruhan kota tersebut dimana ianya berfungsi untuk menjadi tempat tinjauan dan tempat meriam meriam diletakan. Gambar dibawah adalah pelan keseluruhan kota tersebut. Didalam gambar tersebut, bulatan berwarna merah adalah kota utama pertahanan seperti didalam gambar yang boleh dilihat di blog Perpatih Tulus


Pelan keseluruhan Kota Johor Lama yang amat besar.
  • Bahagian kotak berwarna merah adalah keseluruhan kota Johor Lama
  • Bulatan merah adalah kawasan peninggalan kota yang masih boleh dilihat sekarang
  • No 1, adalah bangunan muzium sekarang. Dikatakan Pada masa dahulu adalah tapak istana
  • No 2, Makam Temenggung Johor atau Makam Bidan
  • No 3, Makam Sultan Allauddin Riaayat Shah iiRajah lukisan diatas diambil daripada buku : Peninggalan sejarah di pesisiran Sungai Johor oleh kamaruddin Ab Razak, Yayasan Warisan Johor, 1998. Didalam rajah kota Johor lama, ukuran keseluruhan kota tersebut telah dibuat dengan teliti. Bulatan biru adalah kota tersebut pada masa sekarang yang menghadap ke arah Sungai Johor.


Gambaran artis mengenai bahagian kota yang wujud sehingga sekarang


Lagi lukisan mengenai kota tersebut


Gambar 3 orang diatas adalah "artis impression" yang terdapat didalam muzium Kota Johor Lama yang menggambarkan Sultan Allaudin, Tun Habab. Lagi seorang aku dah lupa nama nya.

1 comment:

PerpatihTulus said...

aaah.. gambo-gambo yang terakhir tu ler. masa kat muzium rasa nak snap aje. tapi guard dia sampai dua orang. awal-awal dah sound, takleh ambik gambo. aduuus..