Tuesday, May 5, 2009

Kepentingan Berdoa

Salam sejahtera, semoga saudara dan saudari didalam lindungan Allah SWT jua...! Itulah doa aku kepada saudara dan saudari semua..!

Lama juga aku cuti menulis ek..? Dah masuk 2 purnama....wuyooo...lama wooo..! Minta maaflah saudara dan saudari, almaklum lah, kesebukan bekerja dan lain lain hal yang tak dapat aku elakan, sampaikan nak menulis pun malas...hehe...(elehhhh....alasannnn..!!)

Okay, hari ini nak menulis sedikit mengenai kepentingan berdoa, bukan aku nak jadi ustaz dan bersyarah macamana nak berdoa, macamana nak doa dimakbulkan dan lain lain lagi, itu semua saudara dan saudari boleh lah cari orang yang lebih ariff dan dalam kitab kitab pun banyak. Cuma aku nak petik sedikit makna doa iaitu; Sabda Rasullullah "Doa adalah inti ibadah". "Jauhilah gelombang bencana dengan berdoa" kata Imam Ali bin Abi Thalib.

Apakah saudara dan saudari terfikir dan perhatikan, negara kita, Malaysia ini adalah sebuah negara yang aman dan terlindung dari, ribut taufan, banjir yang teramat besar, tsunami, gempa bumi, tanah runtuh, kemarau yang berpanjangan dan lain lain musibah yang dialami oleh negara negara lain? Tidak kah rakyat Malaysia, samada yang berugama Islam atau tidak, Melayu, Cina India dan lain lain bangsa terfikir akan semua ini? Mungkin yang tidak berugama Islam akan bersangka dan berpendapat bahawa, memang Malaysia ini sudah semulajadinya terletak ditempat yang sememang nya selamt dan jauh dari bahaya bahaya diatas dan mungkin yang berugama Islam, ada juga yang berfikiran sebegitu.

Dari segi zahirnya, memang lah begitu, tetapi dari hakikatnya, keamanan, keselamatan, kemakmuran dan ketenteraman sesebuah negara atau tempat itu adalah disebabkan olah doa atau permohonan yang dipanjatkan oleh penduduk sesebuat tempat itu, samada oleh orang orang yang berugama Islam atau tidak, ini kerana Rahmat Allah SWT meliputi seluruh alam ini dan juga kepada orang yang berugama Islam atau tidak.


Berbalik kepada negara kita, selama ini tidak pernah terjadi bahaya dan bencana yang ketara kepada negara kita. Selama ini, tidak pernah terdengar gempa bumi yang bersekala kuat, tsunami yang tepat ke tanah kita, Taufan yang berskil besar, kemarau teruk yang berpanjangan dan lain lain bencana lagi. Tetapi, terdapat tanda tanda amaran seperti tsunami yang kecil dan tidak tepat, ribut bersekala kecil dan yang terbaharu gempa bumi kecil di kawasan Bukit Tinggi, Bentong dan Manjung. Memanglah kalau dilihat dari sudut saintifik gempa kecil ini adalah disebabkan oleh gerakan bawah bumi. Tetapi ianya semakin kerap, dalam masa 2 tahun telah terdapat 4 - 5 gerakan. Apakah tandanya dari pandangan hakikat? Semua ini ada kaitan nya dengan doa yang dipanjatkan samada oleh individu atau jemaah samada semasa dan selepas sholat, semasa perhimpunan mendapatkan ilmu dan lain lain aktiviti yang memohon kepada Allah SWT agar deselamatkan dari bencana. Ini termasuklah juga doa doa yang dipanjatkan oleh para para Wali yang kita tidak ketahui siapa mereka itu.

Dalam satu ceramah sempena Maulidur Rasul bulan lepas ditempat aku, penceramah berkata bahawa "Selagi ada umat yang mendoakan keselamatan dan keamanan kepada tanahair kita, maka, selagi itulah negara kita ini akan terselamat dan dilindungi. Dan, buat masa ini masih ada lagi walaupun bilangan nya telah banyak berkurangan, mereka ini yang mendoakan keselamatan dan kesejahteraan umat didalam negara ini. Tetapi, dikhuatiri, dalam masa 10 - 15 tahun lagi, bilangan yang sedikit ini akan pupus dan yang tinggal hanyalah ramai alim ulamak dan ustaz yang hidup dan beramal atas dasar materialistik. Maka, dimasa itu hampirlah sudah bencana dan bala dari Allah SWT" Semoga kita melihat apa yang diatas sebagai peringatan daripada Allah SWT kepada umat Islam di Malysia ini.

Dengan banyaknya fitnah, hasad dengki, terlalu banyak menyayangi harta benda, gila kepada kuasa, merebutkan peluang mengaut duit dan keuntungan dari kuasa politik dan lain lain lagi penyakit penyakit yang melupakan umat manusia ini dari pada tujuan dia dijadikan Allah SWT di bumi ini, aku khuatir, semasa kita leka dan lewa, negara kita akan digegarkan dengan gegaran dan bala yang lebih dahsyat lagi tanpa mengira ramai atau sedikit umat islam disesuatu tempat itu kerana bala dan bencana dari Allah SWT tidak mengira semua itu. Nauzubillahiminzalik!

1 comment:

Sofiya said...

Kalau terselamat dari gempa bumi dan gunung berapi, belum lagi tentu selamat.

Wabak penyakit yg menular menunjukkan petanda tertentu...

Virus selsema yg nampak cam terkawal, buat aku memikirkan begini :-

1) Virus berasmilasi dan menukar keupayaannya

2) Ia merebak angkara org2 tertentu, solusi terhadap kemiskinan melanda negara2 bermasalah (which i think probabilitinya sikitla kalaupun ada org nak buat camtu)


Akan tetapi, end resultnya adalah penghapusan manusia. Balasan allah mungkin utk si kaki fitnah dan yg membuat kerosakan di muka bumi.