Wednesday, May 6, 2009

Musa AS, Firaun Ramses 2 dan Ahli Ahli Poltik..!!!

Kenderaan perang Firaun Ramses 2

Marilah kita renungkan apa kah yang terjadi kepada orang orang yang bongkak, zalim, sombong dan lupa kepada kekuasaan Allah SWT dengan mengaku dirinya adalah Tuhan. Kisah yang berlaku lebih kurang 3500 tahun dahulu telah dibuktikan kebenaranya oleh Al Quraan dengan penemuan roda kenderaan perang (Chariot wheel) tentera Firaun dilaut Teluk Aqaba.


"Dan Kami bawakan Bani Israil ke seberang Laut Merah, lalu dikejar oleh Firaun dan tenteranya, dengan tujuan melakukan kezaliman dan pencerobohan, sehingga apabila Firaun hampir tenggelam berkatalah ia (pada saat yang genting itu): "Aku percaya, bahawa tiada Tuhan melainkan yang dipercayai oleh Bani Israil, dan aku adalah dari orang-orang yang berserah diri (menurut perintah)". (Surah Yunos : Ayat 90)

(Allah berfirman): "Adakah sekarang (baharu engkau beriman), padahal sesungguhnya engkau dari dahulu telah kufur derhaka, dan engkau telahpun menjadi dari orang-orang yang melakukan kerosakan?. (Surah Yunos : Ayat 91)

Bukit Sinai di Saudi Arabia (Bulatan kuning) manakala bulatan biru adalah tempat dimana laut teluk Aqaba dibelah dengan pukulan tongkat oleh Nabi Musa AS dan terbentang lah jambatan.


"Maka pada hari ini, Kami biarkan engkau (hai Firaun) terlepas dengan badanmu (yang tidak bernyawa, daripada ditelan laut), untuk men
jadi tanda bagi orang-orang yang di belakangmu (supaya mereka mengambil itibar). Dan (ingatlah) sesungguhnya kebanyakan manusia lalai daripada (memerhati dan memikirkan) tanda-tanda kekuasaan Kami!". (Surah Yunos : Ayat 92)

Jambatan yang diseberang oleh Nabi Musa AS dan pengikutnya dari Bani Israel.


Dan berlaku sombong takburlah Firaun dan tenteranya di negeri itu dengan tiada alasan yang benar, dan mereka menyangka bahawa mereka tidak akan dikembalikan kepada Kami. (Surah Al Qasas : Ayat 39)

Dengan sebab itu Kami mengepungnya bersama-sama tenteranya serta Kami humbankan mereka ke dalam laut; maka perhatikanlah bagaimana buruknya kesudahan orang-orang yang zalim. (Surah Al Qasas : Ayat 40)
Maka Firaun pun berkira hendak mengusir mereka dari bumi (Mesir) lalu Kami tenggelamkan dia bersama-sama pengikut-pengikutnya seluruhnya.(Surah Al Israa' : Ayat 103)

Roda kenderaan perang (Chariot wheel) didasar laut Teluk Aqaba


Mumia Ramses 2

Lihatlah, dalam Surah Yunos ayat 92, Allah SWT telah menyuruh kita supaya mengambil iktibar dari kisah ini. Benar lah kata kata Allah SWT, mana mana hambanya yang bongkak, sombong, zalim dan berbangga diri, Pasti akan menerima balasanya setimpal dengan apa yang dilakukanya. Bagi mana mana hambanya yang mengejar KEKUASAAN melalui politik di Tanah Melayu ini, setelah kamu mendapat apa yang kamu kejarkan itu, peganglah amanah itu dengan berpandukan Al Quraan dan Al Sunnah dengan sekuat kuatnya. Jangan lah kamu lupa diri dan amanah ini. Pilihlah,....samada kamu mau menjadikan Musa AS atau Firaun Ramses sebagai sahabat kamu..!!

1 comment:

Mistikal Jiwa said...

salamssss abah .. .. menarik sekali posting nie .. .. intipati purba yang kekal segar buat yang mau menikmati iktibarnya .. ..