Tuesday, October 20, 2009

Bungalow bungalow Peninggalan kolonial British Di Pulau Carey

Pada Hari Raya ke 4 tempohari, aku dengan anak dan isteri serta keluarga adik ipar telah ke berhariraya ke rumah abang ipar aku, Syed Akhmal, di Pulau Carey, Selangor. Beliau berkecimpung didalam bidang perladangan dengan Sime Darby Plantation. Telah banyak ladang yang dijaganya sebelum ini semasa dibawah Guthrie, di Johor, Perak, Pahang, Negeri dan Sembilan. Kiranya Ladang di Pulau Carey ini tidaklah terlalu jauh kedalam, kalau sebelum ini, ada ladang yang dijaganya jauh kedalam ladang dan jalanya pula kebiasaanya adalah tidak bertar.

Pulau Carey mendapat namanya daripada nama pegawai tadbir kanan British, Edward Valentine Carey. Beliau adalah merupakan seorang peneroka perladangan zaman kolonial pada akhir abad ke 19. Pulau Carey adalah salah sebuah ladang yang tertua di Malaysia. Menurut abang ipar aku, ladang ini mula diterokai oleh syarikat Teh dan Kopi dari England, Harrison & Crossfield pada 1905 dan setelah itu ladang ini telah dinamakan sebagai syarikat perladangan Golden Hope. Pulau Carey adalah sebuah pulau yang terletak dibawah paras air, ada kira kira 130 Km ban yang dibina sekeliling pulau bagi menahan air laut daripada memasuki kawasan ladang. Pada masa dahulu kawasan ladang ini terbahagi kepada 4 bahagian, iaitu North, South, East dan West Estate. Setiap satu dengan pengurus nya sendiri. Tetapi sekarang telah disatukan hanya kepada East dan West Estate sahaja.

Apa yang nak aku ceritakan pada kali ini adalah mengenai rumah rumah atau bungalow peninggalan pengurus pengurus berbangsa British yang terdapat dipulau Carey ini. Aku telah berpeluang untuk melawat ke rumah rumah tetamu dan VIP tersebut bersama sama dengan abang dan adik ipar serta isteri aku. Memang cantik dan terjaga dengan baiknya oleh pengurusan ladang ini. Kesemua bungalow yang ada mempunyai corak pembinaan kolonial. Nak cerita banyak nanti aku takut salah pulak, oleh itu nikmatilah keindahan senibina dari gambar gambar yang aku ambil ini.

Pemandangan pulau Carey semasa pembukaan nya pada tahun 1900, mungkin lebih awal lagi. Sumber gambar : The Malay Peninsular - A record of British progress in the middle east. Written by Arnold Wright and Thomas H. Reid


Tanaman asal dipulau Carey adalah tanaman pokok getah dan bukan kelapa sawit, seperti sekarang. Kelihatan anak anak pokok getah baru ditanam.

Buruh buruhnya orang orang berketurunan tamil dibawa dari India selatan atau dari negeri Tamil.


Pintu masuk ke Ladang Sime Darby Plantation.Bergambar dihadapan rumah tetamu (guest house), ditengah tengah abang ipar aku, Syed Akhmal, Penolong Pengurus Kanan, Ladang West Estate, disebelahnya, adik ipar aku, Latifi.
Dining hall

Tangga ketingkat atas

Reading room

Kamar tidur

Meja bersolek
Meja menulis

Bilik air yang sudah dimodenkan??

Tirai antik

Rumah Tetamu

Pemandangan menghadap ke sungai yang memisahkan Pulau Carey dengan Telok Panglima Garang.
Kelab Golf Pulau Carey, samada 9 atau 18 lupa, aisyaman...lupa plak.

Kolam renang di sebelah Club House.

Memang cantik dan penuh dengan corak pembinaan kolonial. Tapi rasanya dan sebaik baiknya pihak pengurusan Ladang Sime Darby mengekalkan senibina yang asal tanpa mengubah rekabentuknya mengikut ciri ciri moden. Kalau sudah bercampur, sudah hilang lah keistimewaanya. Walaubagaimanapun tahniah kepada pengurusan Sime Darby kerana berjaya mengekalkan senibina ini. Terima kasih kepada abang ipar aku kerana membawa melawat kerumah rumah tersebut.

3 comments:

Anonymous said...

huah huah mcm wa kenal aje yg dok dlm gambar tu.apa tak nye mak2 n pak2 saudara ku...


Amir hansem - Teluk panglima Garang

Anonymous said...

woi cantik gambar yg ditangkap.kalau lah dapet hamba dok seminggu.Jadi raja gue.hihihih


Ira - Banting

PUTERI said...

Salam merbawi,

sy dok teluk panglima garang laa weehh...apsal tak singgah rumah?..boleh jumpa kak Pah sekali..tapi sebenarnya sy pun tak pernah ke Pulau Carey..walaupun dekat bebeno dgn rumah.