Monday, September 28, 2009

Balik Berhari Raya - Laluan Gelap

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf, Zahir dan Batin kepada semua pembaca. Dalam menyambut hari lebaran, rasanya semua penganut Agama Islam di Malaysia khasnya dan di sebelah asia ini amnya akan cuba sedaya upaya untuk menyambutnya bersama sama keluarga dan orang tua masing masing. Ini termasuk lah juga pekerja pekerja Indonesia yang masuk ke Malaysia secara sah untuk mencari rezeki dengan menggunakan pas kemasukan lawatan sosial untuk duduk selama 30 hari. Setelah bekerja diladang ladang, pembantu kedai dan lain lain sektor, mereka ini telah duduk melebehi 30 hari dan diangap sebagai pendatang haram. Untuk kembali ke Indonesia, mungkin setelah duduk selama 2 - 3 tahun, mereka ini tidak boleh keluar secara sah. Pada kebiasaanya, jika ditangkap mereka akan dihantar kepusat tahanan pendatang haram dan akan dibicarakan dan setelah menjalani hukuman, mereka akan dihantar pulang kenegara masing masing oleh kerajaan Malaysia.

Pantai Desaru, salah satu tempat panas kenaikan dan pendaratan pendatang haram


Salah satu cara yang paling senang dan popular adalah dengan menggunakan jalan laut dari Johor samada dari pantai barat atau timur menghala ke Pulau Batam atau Pulan Bintan dengan menggunakan bot pancung laju atau "speed boat" dengan menggunakan 2 enjin, setiap satu 100 kuasa kuda. Perjalanan akan mengambil masa antara 1.5 - 2.0 jam. Dari pantai timur Johor, banyak terdapat tempat tempat kenaikan atau jeti pantai panas.

Pada 18hb September 2009, hari Jumaat, kira kira 2 hari sebelum hari raya yang lalu, kira kira jam 8.30 pagi aku dikejutkan oleh kakitangan aku yang terdapat kira kira 25 orang pendatang haram sedang berlari dan menyorokan diri didalam semak menghadap pantai, sebelah tempat kerja aku. Aku pun apa lagi, bersama sama kakitangan keselamatan dan kakitangan lain pun berkejarlah ke kawasan pantai. Kelihatan polis Marin sedang mengawal 5 orang pendatang haram yang telah ditangkap dan sedang duduk diatas pantai (4 lelaki dan 1 perempuan)


5 orang pendatang yang telah ditangkap oleh Polis Marin. Kelihatan dibelakang sana, bot pancung yang tersadai dipantai kerana kerosakan enjin. Bot getah diatas adalah bot polis marin. Manakala kapal peronda Polis Marin berlabuh ditengah laut.


Selebihnya lagi seramai 20 orang, tidak dapat ditangkap kerana telah melarikan diri kedalam hutan berhampiran. Mengikut cerita pendatang yang telah ditahan, mereka menaiki bot dari Kuala Sedili dengan 2 buah bot pancung, setiap bot boleh dinaiki antara 25 - 30 orang. Upah yang dikenakan antara RM 500 - RM 1000 seorang. Satu perniagaan yang lumayan..!! Walaubagaimanapun, pada hari tersebut, salah sebuah bot tersebut telah mengalami kerosakan enjin. Ketika mereka sedang mengalihkan penumpang kedalam bot yang sebuah lagi, mereka terserempak dengan Kapal Polis Marin. Kesemua 25 orang tersebut telah terjun dan berenang kepantai, manakala sebuah bot lagi memecut ke Pulau Batam, melalui perairan antarabangsa.

Marah pun ada pada tekong darat dan laut yang menjalankan kerja sebegini, kesian pun ada apabila melihat pendatang pendatang tersebut berbasah dan menyorok kan diri didalam hutan yang berhampiran, sedangkan Hari Raya hanya menjelang lagi 2 hari. Pendatang tersebut telah ditahan dan akan merayakan Aidil Fitri didalam pusat tahanan pendatang haram Pekan Nenas...!! Apa nak dikata...!!

No comments: